Haber

Bakan Göktaş Brüksel Parlamentosu’ndaki hassasiyetimle kadına yönelik şiddetle mücadele edeceğim.

AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Brüksel Parlamentosu’nda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda çalıştığım hassasiyeti burada da göstereceğim. Amacımız kadın cinayetlerinin ve şiddetin olmaması. Bu sayıların sıfırlanmasını istiyoruz. Her gün aynı hassasiyetle çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Göktaş, Ankara’da basın kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmeye geldi. Göktaş, Bakanlık olarak ‘2053 Vizyonuna İlişkin Hedefler’ doğrultusunda, 30 yıllık bir perspektif çerçevesinde ’12. Kalkınma Planı 2024-2028 Hedefleri’ni mutlaka hayata geçireceklerini, Her bölgeye Servis Merkezi servisi. Aile Sosyal Destek Programı ile Türkiye’nin her yerinde milyonlarca haneye ulaşacağız. Hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına alan ‘Gelir Ek Aile Destek Sistemi’ni hayata geçireceğiz. ‘Aile Temelli Vatandaşlık Maaşı’ uygulamasını başlatacağız. ‘Aile Koruma Kalkanı Programı’ ile mukim kadınların emekliliğini destekleyeceğiz. Kadınların toplumsal yaşamda ve karar alma sistemlerinde aktifliğini artıracağız. Örgün eğitimin her kademesinde kız çocuklarının net okullaşma oranını ve kadınların okuryazarlık oranını yüzde 100’e çıkaracağız. Erken ve zorla evliliklerin erken tespiti için sistemler geliştireceğiz. Kadına yönelik şiddetle ilgili izleme ve değerlendirme çalışmalarını daha da güçlendireceğiz. ‘Sıfır tolerans’ politikamızı uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Bakan Göktaş, ‘Engelli Bireyler İçin Aktif Yaşam Merkezleri’ sayısını 150’ye, ‘Engelli Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezleri’ sayısını 130’a, ‘Huzurevleri ve Huzurevleri Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri’ sayısını 180’e çıkaracaklarını bildirdi. Göktaş şehit dul ve yetimlerine özel sektörde istihdam sağlayacaklarını, tek kartla tüm Türkiye’yi ücretsiz gezebileceklerini bildirdi.

‘DİJİTAL RİSKLERE KARŞI VELİ REHBERİ OLUŞTURDUK’

Soruları yanıtlayan Göktaş, dijital ortamda çocuk istismarı ve şiddete karşı alınacak önlemler konusunda bakanlık bünyesinde dijital ortamları tarayan bir birim olduğunu belirtti. Göktaş, “Öncelikle davranışsal bağımlılığın önlenmesi kapsamında farkındalık oluşturulmalı ve farkındalık oluşturulmalı. Bu doğrultuda şu anda bağımlılık karşısında çocuk, birey ve aile ilişkilerini güçlendiren faaliyetler yürütüyor, donanım oluşturuyor, eğitimler düzenliyoruz. Çocukları dijital risklerden koruma kapsamında özel kreş ve gündüz bakımevi çalışanlarına ve bu kurumlardan hizmet alan ailelere eğitimler veriyoruz. Dijital medyanın olumsuz etkilerinin en aza indirilmesine katkı sağlamak amacıyla çocukların dijital risklerden korunmasına yönelik ebeveyn rehberi oluşturduk ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün internet sitesinde yayınladık. Ancak bunu daha çok kitleye nasıl ulaştırabiliriz, ilçelere, illere, farklı yerlere nasıl yayarız bunun da çalışmalarını yapacağız. Haziran 2023 prestijiyle birlikte yaklaşık 20 bin ebeveyne ve 14 bini aşkın çalışana dijital risklerden korunma eğitimi verildi.

‘AİLE VE GENÇ BANKASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ’

Aile ve Gençlik Bankası’nın ne zaman kurulacağı sorusuna Göktaş, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak biz de bu konunun üzerimize düşen boyutunu çalışıyoruz. Çünkü bunun sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı ilgilendiren bir boyutu yok ama ileride inşallah bu projeyi tamamlayarak hayata geçireceğiz ve bu umut dolu projeyi ülkemize kazandıracağız. gençlerimize verdiğimiz hayat.Bizim bir takvimimiz yok.Şu anda bu konuyu detaylı olarak çalışıyoruz.Dijital bankacılık olarak modeller üretebiliriz ama kurallar,kavramlar öyle alışılmış.Çünkü öyle değil. sadece kendi bakanlığımızla ilgili ama farklı bakanlıkları da ilgilendiriyor onların çalışma alanları ile birlikte programlayıp kamuoyu ile paylaşacağız ama normalde öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor dedi.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SIFIR TOLERANS’

Göktaş, hepimizi yaralayan kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda da iddialı. Bununla başa çıkmak için ‘sıfır tolerans’ unsuru ile çok yönlü ve bütünsel bir yaklaşımı benimsiyoruz. Temel konularda eşitlik ve pozitif ayrımcılık ilkesini anayasal güvence altına aldık. 6284 Sayılı Kanun ve 2. mevzuat ile şiddet mağdurlarının korunması ve şiddetin önlenmesine yönelik güçlü bir hukuki altyapı oluşturduk. Hukukumuzu güçlendirmek ve uygulamadaki başarısını artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet eylemlerinin cezalarını artıracak tedbirleri almaya devam ediyoruz. Hem yasal platformlarda hem de uygulamada ağır ve hassas bir şekilde çalışıyoruz. Bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında eğitimler ve seminerler düzenleyerek kamu çalışanlarına, muhtarlara ve diğer birimlere eğitimler veriyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele için ulusal ve il düzeyinde eylem planları hazırlıyor ve uyguluyoruz. Olayı mercek altına alıp hangi ilde olayların çoğaldığını veya hangi ilde şiddetle ilgili özel bir durum olacağını özel bir çalışma hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

‘ANNE FIRININI YIKADI’

Göktaş, 1 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı’nın daha aktif kullanılması ve izlenmesi amacıyla yıllık eylem planları hazırladıklarını söyledi. Yurt dışında Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı olduğunu hatırlattı. 10 yıl boyunca Göktaş, okul yıllarında anne ve babasının işlettiği pazarda müşterisi olan kadının hikayesini anlattı, ben de okul sonrası pazarda yardım ediyordum. Bir müşterimiz vardı; Kocasının onu sürekli taciz ettiğini söyledi. Bu konuda kendisine destek olduk. Gerekli kanallara başvurmak için esas olduk. Diyarbakır asıllı bir vatandaştı. Bir sabah haber geldi. Üst sokağımızda bir cinayet işlendi. Bir kadın 22 yerinden bıçaklandı. ‘Umarım o değildir’ dedik. Maalesef öyleydi. Karısının onu uzaklaştırma kararına ve elektronik olarak kelepçelenmesine rağmen bunu yaptı. Cenazesini yıkayacak kimseyi bulamadık. Annem yıkadı. 3 çocuğu yetim kaldı. Baba cezaevinde, anneyi defnettik. Bu nedenle bu konudaki hassasiyetimi her ortamda açıkça ifade ediyorum. Brüksel Parlamentosu’nda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri üzerine çalıştığım hassasiyeti burada da göstereceğim. Amacımız kadın cinayetlerinin ve şiddetin olmaması. Bu sayıların sıfırlanmasını istiyoruz. Her gün aynı hassasiyetle işimizi yapmaya devam edeceğiz. Dokunabildiğimiz her kadına dokunmaya devam edeceğiz. “Tebligatları alıyoruz, hemen müdahale ediyoruz.

‘KANUN DEĞİŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL’

Göktaş, maktulün ifadesinin aile birliğini bozduğu hususunun esaslı olduğu yönünde iddialar var. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir sorusu elbette lafta değil. Bu konudaki düşüncem açık ve nettir. Sorunda mağdur varsa yanındayız. Ailenin güçlendirilmesi öncelikli alanlarımızdan biridir. Ancak bu tartışmanın 6284 sayılı Kanun’dan farklı bir şekilde ele alınması gerektiğine inanıyorum. Aileyi güçlendirmek kural evet. Bunun için farklı mecralarda çalışıyor ve bunları toplumla paylaşıyoruz. Ama öte yandan böyle bir tartışma söz konusu olamaz. 6284 bizim kıymetli kanunumuzdur. Öte yandan, karardan kaynaklanan bazı şikayetler varsa bunların ele alınması gerektiğini söyledi.

‘Süresiz Nafaka Kabul Edilemez’

Süresiz nafaka konusunu da önemsediğini belirten Göktaş, “Bazıları 1990’lı yıllarda evlendi. Süresiz nafaka başvurusu kabul edilemez. Bu nedenle bunu düşünmek ve dikkat etmek gerekiyor. bir mağduriyet, aşılması lazım.Diğer bakanlıklarımızla birlikte bu konuda çalışmayı hedefliyoruz.Süresiz nafaka gibi bir durum adil bir durum değildir.Bu durum gerçekten değerli bir şekilde ele alınmamalıdır.Süresiz nafaka adaletidir. Bu yüzden Adalet Bakanımızla görüştüğümüzde bu nafaka konusunu, 6284 sayılı konuyu ve bakanlığımızı ilgilendiren boyutlarını tartıştık.Bunun Adalet Akademisinde ders olarak okutulması gerektiğini düşünüyorum.Bunun değerli olduğunu düşünüyorum. Hakim ve savcılar bu konuyu Adalet Akademisi’nde özel ders olarak ele alabilirler, yasa değişmeyecek dedi.

‘İÇERİĞE ENGELLEME KARARI’

Göktaş, çocuklara yönelik içerikler üreten ve sosyal medyada tepkilere neden olan youtuber hakkındadır. Biz de izledik ve değerlendirdik. Çocukların üstün yararına ve gelişimine olumsuz etkisi olacağı değerlendirilmiştir. Bugün mahkeme bu konuyla ilgili içeriğin erişime kapatılmasına karar verdi. Bu tıbbi içerikleri yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim. Kanalı kapatamayız; ancak içerikten kaçınabiliriz. Bu bahiste çok hızlı çalışıyoruz. Sosyal medyada şiddet içeren olayları gördüğümüzde aynı hızla takip ediyoruz. Bu tür içeriklere çok hızlı müdahale ediyoruz. Hukuk birimimizin, sosyal medya birimimizin ve basın müşavirliğimizin çok hızlı hareket ederek gerekli kanallardan engellemelerini değerli buluyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu