Hayırsever Aynur Güzel Tunçsiper’in AB Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne kitap ve tablo bağışı
*Prof. Dr. Macit, “Çok yönlü ve araştırmacı bir kimliğe sahip olan Abdulhadi Güzel’in zengin kitap ve tarihi belge arşivi adeta bir ömür boyu sürecek bir kültürel birikimi ortaya koyuyor. 3.000’e yakın kitabı bulunan Güzel’in kütüphanesinde sosyal bilimlerin pek çok dalından eşsiz eserler bulunuyor.
İzmirli hayırsever Aynur Hoş Tunçsiper, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne kitap ve resim bağışında bulundu. Hayırsever Tunçsiper, rahmetli babası Abdulhadi Güzel’in vefatından sonra kitaplarını ve resimlerini Ege Üniversitesi’ne bağışladı.
Kitapları ve resimleri teslim alan Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, kitapların değerli bir kaynak olduğunu ve öğrenciler için çok faydalı eserler içerdiğini söyledi. Bağışçı Aynur Hoş Tunçsiper, kitapları Ege Üniversitesi’ne bağışlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
prof. Macit, “Geçen ay vefat eden Abdulhadi Hoş, cumhuriyetin yetiştirdiği nadide diplomatlardan biri olarak Bağdat, Trablus, Şam ve Filistin gibi bölgelerde devlete hizmet etmiş değerli bir şahsiyettir. Abdulhadi Güzel’in çok yönlü ve araştırmacı bir kimliğe sahip güçlü kitap ve tarihi belge arşivi, adeta bir ömür boyu sürecek bir kültürel birikimi gözler önüne seriyor. 3.000’e yakın kitabı bulunan Güzel’in kütüphanesinde sosyal bilimlerin pek çok dalından eşsiz eserler bulunuyor. Türkoloji, tarih ve edebiyata özel bir ilgisi olduğu anlaşılan Güzel’in kütüphanesinde bugün basılmayan pek çok eseri görmek mümkün. Abdulhadi Güzel’in Arapça ve İngilizce’yi iyi derecede bilmesi, kütüphanesinde bu dillerde eser ve sözlüklerin bulunmasına vesile olmuştur. Bağışların ortasında da başta Atatürk olmak üzere Türk siyasi ve kültür tarihinin kıymetli bedellerini yansıtan nadide resim ve işlemeler yer alıyor.”
“Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi referans merkezi”
Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kütüphanesinin yenilenen ve genişleyen fiziki imkanlarına dikkat çeken Prof. Sadece İzmir’in değil, ülkemizin de en önemli Türkoloji merkezlerinden biri olan enstitü. Maddi ve manevi açıdan oldukça büyük olan bu bağış, kütüphanemizin gelişimine yaptığı katkının yanı sıra kültür ve akademik çevrelerde Enstitümüze duyulan güveni de ortaya koymaktadır.” prof. Dr. Macit, Enstitü yönetiminin ikili görüşmeler ve geniş iletişim ağı ile örnek koleksiyonları üniversitemize kazandırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü de vurguladı.
“Gelecek nesiller için kaynak ve rehber olmasını istiyoruz”
Tunçsiper, babasının kitaplarının, günlüklerinin ve resimlerinin gelecek nesillere kaynak ve yol gösterici olmasını, öğrencilere katkı sağlamasını istediğini belirterek, “Babam kızların okumasını çok isterdi. Ben köyde öğretmenlik yaparken ahırdan yapılmış bir okul vardı, fotoğrafları var. Okul açılıyor, öğrenciler geliyor. Babam tek bir kız öğrenci olmadığını görüyor. Muhtar sorar: ‘Kızlar nerede?’ O zamanlar kızlar ya işte, ya evde ya da tarladaydı. Babam bu duruma çok kızıyor ve okulu kapattığını söylüyor. Sonra köydeki bütün evlerin kapılarını çalar. Okul çağındaki tüm kızların okuması gerektiğini söylüyor. Yarın hepsini okulda görmek istediğini yoksa okulu açmayacağını söylüyor. Daha sonra kızların okula başlamasına yardımcı olur. Hatta ilk izci grubunu, güreş grubunu dağlık köyünde kuruyor.”
Çok sayıda kitap, tarihi eser ve tablonun tespiti, tasnifi ve taşınması sırasında Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alimcan İnayet ve Doç. Dr. Atıf Akgün, Türk Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı