Hükümetler küresel ısınmayı sınırlamak için aşırı fosil yakıt üretimi planlıyor
Hükümetlerin, küresel ısınmayı 1,5 dereceye kadar bitirmek için dengelenenin iki katı kadar fosil yakıt üretmeyi planladıkları ortaya çıktı.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Stockholm Çevre Enstitüsü (SEI), Climate Analytics, E3G ve Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü (IISD) tarafından hazırlanan Üretim Açığı raporunun dördüncü baskısı bu yıl yayınlandı.
Bu yıl 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde Dubai’de düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesinde yayınlanan raporda, kömür, petrol Hükümetlerin planladığı ve öngördüğü doğalgaz üretimi ise Paris Anlaşması’na uygun. Küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefiyle uyumlu olup olmadığı açısından değerlendirildi.
Rapora dünyanın farklı yerlerinden 30’dan fazla ülkedeki üniversitelerden, düşünce kuruluşlarından ve araştırma kuruluşlarından 80 araştırmacı katkıda bulundu.
Fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlar küresel ısınmanın hızla artmasına neden olurken aynı zamanda ülkeleri çok olağandışı hava koşullarıyla karşı karşıya bırakıyor. Bu bağlamda bilim insanları, Temmuz 2023’ün tarihteki en sıcak ay olduğunu belirledi.
Yaklaşık yüzde 90’ı fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonları 2021-2022 döneminde rekor seviyeye ulaştı.
Rapora göre hükümetler, 2030 yılında küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmaya yetecek miktardan yaklaşık yüzde 110 daha fazla fosil yakıt üretmeyi planlarken, bu üretim miktarı sıcaklık artışını 2 ile sınırlandırmaya yetecek miktardan yüzde 69 daha fazla. derece.
Daha yüksek fosil yakıt üretimine yönelik planlar, 151 ülkenin net sıfır emisyon hedeflerine ve 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağı tahmin edilen küresel kömür, petrol ve gaz talebine rağmen geliyor.
Bu planların hayata geçirilmesi durumunda dünya kömür üretiminin 2030 yılına kadar, petrol ve gaz üretiminin ise en az 2050 yılına kadar artması, fosil yakıt üretimi ile iklim hedefleri arasındaki farkın daha da açılması riski bulunuyor.
COP28’de fosil yakıtlardan “adil ve kademeli çıkış” çağrısı
Karbon yakalama ve depolama projelerine ilişkin riskler ve belirsizlikler göz önüne alındığında, iklim hedeflerine ulaşmak için ülkelerin 2040 yılına kadar kömür üretimini ve kullanımını neredeyse tamamen ortadan kaldırması gerekiyor. Aynı şekilde, 2050 yılına kadar toplam petrol ve gaz üretiminin neredeyse tamamının durdurulması ve kullanımının 2020 seviyelerine göre yüzde 75 oranında azaltılması gerekiyor.
UNEP İcra Direktörü Inger Andersen rapora ilişkin değerlendirmesinde, hükümetlerin fosil yakıtlardan üretimlerini artırma planlarının, net sıfır emisyon taahhütlerine ulaşmak için gereken enerji dönüşümünü zayıflattığını ve “insanlığın geleceğinin sorgulanmasına neden olduğunu” belirtti. “Aynı zamanda emisyonları azaltmanın da tek yolu bu. COP28’den başlayarak, ülkeler kömür, petrol ve gazı yönetilebilir ve adil bir şekilde aşamalı olarak ortadan kaldırma hedefi doğrultusunda birleşmeli, böylece önümüzdeki türbülansı hafifletebilir ve bu gezegendeki herkese fayda sağlayabilirler. ” sözlerini kullandı.
Raporun baş yazarlarından biri olan SEI bilim insanı Ploy Achakulwisut, hükümetlerin doğalgazı “geçiş yakıtı” olarak pazarladığını ancak daha sonra doğalgaza yönelik gerçek bir dönüşüm planı sunmadığını belirtti.
Achakulwisut, “Bilim bize küresel kömür, petrol ve gaz üretimini ve kullanımını azaltmaya hemen başlamamız gerektiğini söylüyor. Bunu yaparken de temiz enerji yatırımlarını artırmalı, tüm kaynaklardan metan emisyonlarını azaltmalı ve diğer iklim eylemlerini gerçekleştirmeliyiz ki böylece Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşacağız.” Sahip çıkalım.” dedi.