“Türkmen gazını ve elektriğini dünyaya ulaştırmak için çalışalım”
Türkiye-Türkmenistan İş Forumu, TOBB ve Dış Ekonomik Bağlantılar Komitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Forumda konuşan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin en somut göstergelerinden birinin ticaret alanında olduğunu belirtti. Yılmaz, “2022 yılında ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aştı. 2023 yılının ilk dokuz ayında ulaştığımız ticaret hacmiyle 2022 rakamını şimdiden aştık, ticaretimiz 2,1 milyar dolarlık hacme ulaştı. “Yıl sonuna kadar 3 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
“Yatırımlar kolaylaştırılmalı”
İkili ticaret hacminde hedefin 5 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, ticaretin yanı sıra yatırımların da karşılıklı teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Türkiye’de daha fazla Türkmen şirketi görmek istiyoruz. Aynı şekilde Türkiye’den Türkmenistan’a da yarım milyar dolara yaklaşan bir yatırım var.
Bunun elbette artarak devam edeceğini umuyoruz. Bir kez daha çok önemli bir alan güç meselesidir. Güç her zaman stratejik bir konudur ancak son zamanlarda özellikle jeopolitik ve ekonomik gelişmelerle birlikte daha da değerli hale gelmiştir. Bu anlamda bu stratejik alanda Türkmenistan’ın doğalgaz ve elektriğinin küresel pazarlara arzı konusunda mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor.
Bir tarafta Türkiye-Türkmenistan, diğer tarafta Azerbaycan’ın da yer aldığı üçlü iş birliği programları ile güç alanında mutlaka çok daha güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var. Bu bağlamda Hazar Denizi’ndeki dostluk alanına özel önem verdiğimizin altını çizmek isterim.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, iki ülkenin ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek, “Türkmen dostlarımızı Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya ve fırsatlardan yararlanmaya davet ediyoruz.” Ülkemiz tarafından sunulmaktadır.”
“Ticari ve ekonomik ilişkiler yeni bir seviyeye yükselmeli”
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ulaştırma ve haberleşme dairesinin ümit verici olduğuna dikkat çekerek, bu alanda iş birliği sürecinin güçlendirilmesi amacıyla devlet ve özel şirketlerin katılımıyla ortak bir “ulaştırma ve lojistik merkezi” kurulmasının hedeflendiğini kaydetti. uyumlu bir şekilde gerçekleştirin. Bilim ve teknolojinin öneminin arttığını belirten Berdimuhamedov, “Türkmen tarafı, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkileri kalite açısından yeni bir seviyeye çıkarmayı hedefliyor. “Her iki taraf için de uygunsa teklifleri dinlemeye açığız” dedi.
“Üçüncü ülkelere ortak yatırım yapalım”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkmen şirketlerinin Türkiye’de sanayi üretimi de dahil olmak üzere büyük ölçekte yatırım yapmasını istediklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bundan sonra firmalarımızın Türkmenistanlı firmalarla birlikte üçüncü ülkelerde de iş yapmasını hedeflemeliyiz. “Bunu yapan inisiyatif gruplarımız var, sayılarını daha da artırmamız lazım” dedi.
Trans-Hazar Doğal Gaz Boru Hattı Sınır Projesi için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Türk özel sektörü olarak bu konuda katkı sağlamaya hazırız. Bunları yaparsak Çin-Avrupa hattında ulaşımda Orta Koridorun, yani coğrafyamızın ön plana çıkmasını sağlayacağız. Dünya büyük bir değişim içerisinde. Küresel ekonominin ağırlık merkezi artık batıdan doğuya kayıyor. “Böyle bir ortamda Türkiye ile Türkmenistan arasındaki işbirliği tüm bölgenin kaderini değiştirecektir.”