Haber

Açlık sınırı 13 bin 684 TL’ye çıktı!

ANKARA (İGFA) – Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 13 bin 684 liraya çıktı.

TÜRK-İŞ’in açık ve yoksullukla mücadele raporuna göre gıda harcamaları ile giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılan diğer zorunlu aylık giderlerin toplam bedeli 44 bin (yoksulluk sınırı). 573 lira 30 kuruşa yükseldi.

Tek bir çalışanın ‘geçim maliyeti’ ayda 17 bin 803 lira 30 kuruşa yükseldi.

“TÜRK-İŞ verilerine göre “mutfak enflasyonundaki” değişim 2023 yılı Ekim ayında şu şekilde yansıdı:

“Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin ‘gıda’ için yapması gereken temel harcama bedelinde bir önceki aya göre artış yüzde 2,62 oldu. 10 aylık değişim oranı ise yüzde 68,30 olarak belirlendi. Son yıl itibarıyla değişim oranı yüzde 2,62 oldu. on iki ay 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 99,96 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ hesaplamasına dayalı ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, harcama kümelerine göre gıda ürünlerinde Ekim 2023 itibarıyla görülen değişim şöyle oldu:

– Süt, yoğurt, peynir setinde;Süt ve peynir fiyatları geçen ay aynı seviyesini korurken, yoğurt fiyatları ekim ayında yüzde 11 oranında arttı.

– Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum ürünlerini içeren salkımda;
Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında yağışların yeterli olması ve saman fiyatlarındaki düşüş nedeniyle et fiyatlarında fazla bir artış olmadı. Et fiyatları özellikle eylül ve ekim aylarında bir miktar yükselmeye başladı. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği bünyesinde faaliyet gösteren bazı marketlere düşük fiyatla ithal karkas eti sunması sayesinde, nisan sonu itibarıyla kıyma 190 TL’den satılmaya başlandı. Küpü 210 TL. Bu ürünler Ekim ayı itibarıyla sırasıyla kıyma 289 TL’ye, kuşbaşı dana eti 355 TL’ye satıldı.

Bunun dışında Ankara’daki pek çok yerel markette kıyma ortalama 332 TL, kuşbaşı ise ortalama 369 TL fiyatla satışa sunuluyor.

Geçen ay tezgahlarda 100 TL’ye satılan hamsi bu ay kısmi düşüşle 95 TL’ye satıldı. Tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 178 TL’ye satılmaya devam etti.

Bu salkımda en yüksek yüzdesel artış kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulyede geçen aya göre ortalama yüzde 24 oranında artış yaşandı. Nohutta yüzde 10, yağlı tohumlarda (fındıklarda) yüzde 8, yeşil mercimekte yüzde 15, kırmızı mercimekte yüzde 6 oranında artış yaşandı. Bir önceki aya göre dana ve kuzu etinde yüzde 2, tavukta ise yüzde 8 artış yaşandı. Marketlerde yumurta tanesi ortalama 4,30 TL’den satılıyor.

Ekmek ve tahıllar setinde; Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatı 7 TL’den satılıyor. Böylece geçen ay olduğu gibi 4 kişilik bir ailenin aylık ekmek gideri 735 TL oldu. Bu kümede en yüksek yüzdesel artış makarna fiyatlarında görüldü. Ekim ayında makarna fiyatları yüzde 12 oranında artarken, pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatlarında da bir önceki aya göre bir miktar artış yaşandı.

Yaş sebze-meyve salkımında; Bu ay sebze fiyatlarında ıspanak ve kıvırcık marulda yüksek fiyat düşüşü görüldü. Geçen ay pazar tezgahlarında ortalama 25 TL’ye satılan kıvırcık marul, bu ay ortalama 15 TL’ye satıldı. Geçen ay ıspanak fiyatları ortalama 40 TL’den satılırken, bu ay pazar tezgahlarında 15 TL’ye satıldı. Semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, yeşil biber, salatalık ve karalahana fiyatları geçen ay da tezgahlardaki fiyatlarında kaldı. Ekim ayı itibarıyla döneme ait tezgahlara ayva, nar ve mandalina girdi. Ayva ortalama 40 TL fiyatıyla tezgahlarda yerini alırken, bu ayın en düşük fiyatlı meyvesi 20 TL ile mandalina oldu.

Ana yemeklerin tamamlayıcısı maydanoz, marul gibi salata yeşillikleri hariç sebzenin kg başına ortalama fiyatı 26,19 TL, meyvenin kg başına ortalama fiyatı ise 30,53 TL oldu. Bu ay yapılan hesaplamada 24’ü sebze, 7’si meyve olmak üzere toplam 31 üründeki fiyat değişiklikleri dikkate alındı. Meyve ve sebzenin kilosu ortalama fiyatı 22,55 TL olarak belirlendi (Bu hesaplamada ana yemeklerin tamamlayıcısı olan maydanoz, marul gibi salata yeşillikleri “Meyve ve Sebze Ortalama Fiyatı”na dahildir.)

Esansiyel yağ ürünlerini içeren kümede; Petrol fiyatlarında geçen aya göre sınırlı bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve Tereyağı fiyatları ekim ayında yüzde 5 oranında arttı. Ayçiçek yağında yüzde 4’lük artış görüldü. Ankara’da ortalama zeytinyağı fiyatı 289 TL iken ayçiçek yağı fiyatları ortalama 50 TL olarak raflarda yer alıyor.

Son kümede yer alan beslenme konuları arasında; Bu kümede en yüksek yüzdesel artış yeşil zeytin fiyatlarında görüldü. Yeşil zeytin fiyatı eylül ayına göre yüzde 13 arttı. “Bu kümede siyah zeytin, çay, pekmez, reçel ve bal fiyatlarında değişiklik olmadı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort