Elon Musk duyurdu: İlk defa bir insana Neuralink çipi takıldı
Elon Musk, insan beynine yerleştirilecek çip sayesinde insanlarla bilgisayarlar arasında doğrudan temas kurmak için yola çıktı. Neuralink projesi2020 yılında hayvanlar üzerinde test edildi.
İnsanları ve bilgisayarları birbirine bağlamak için ultra yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştirme arayışı sinir bağlantısıİnsan hastalıklarının tedavisine, insan beyninin korunmasına ve geliştirilmesine ve sonunda insanların yapay zekayla birleşmesine yardımcı olacak.
Elon Musk daha önce şirketin geliştirdiği beyin çiplerinin insanlar üzerinde test edileceğini açıklamıştı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Neuralink şirketine insan denemeleri için gerekli izinleri verdi.
İlk kez insan beynine yerleştirildi
Elon Musk, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, Neuralink tarafından ilk kez insanoğluna implant yapıldığını duyurdu.
İyileşme sürecinin iyi gittiğini belirten Musk, ilk sonuçların “umut verici” olduğunu söyledi.
Musk, ilk Neuralink ürününün adının “Telepati” olduğunu ve telefon, bilgisayar gibi herhangi bir cihazın sadece düşünerek kontrol edilmesini sağladığını belirtti.
İlk kullanıcıların uzuvlarını kullanma yeteneğini kaybetmiş kişiler olacağını kaydeden Musk, bu çipleri daha önce de maymunlar üzerinde denemişti.
Tartışmalar var
Neuralink, altı yıllık bir çalışmanın parçası olarak deneysel cihazını test etmek için felçli insanları aradığını söyleyerek Eylül ayında ilk insan denemeleri için bir işe alım kampanyası başlattı.
Ancak şirket, son yıllarda etik kaygıları artıran ve sinirbilimciler ve diğer uzmanlar arasında şüphe uyandıran tartışmalarla boğuşuyor.
Başlıca sorunlar arasında cihazın lityum pili, implant tellerinin beyin içinde hareket etme olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenli bir şekilde çıkarılmasının zorluğu yer alıyor.
Tartışmaya rağmen SpaceX ve Tesla CEO’su Musk’un Neuralink için büyük hedefleri var ve şirketin obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının hızlı cerrahi implantasyonunu kolaylaştıracağını söylüyor.