Özel okul zamlarına veliler isyan etti: “Böyle zam görmemiştik”
Özel okullarda 2024-2025 eğitim öğretim yılı için erken kayıtlar başlamıştır. Özel okullar maliyetleri gerekçe göstererek en az yüzde 100 artış talep ederken veliler ise fahiş fiyat uygulamasından şikayetçi. Bu durum Mısırvar analiz platformuna da yansıdı. Verilere göre, özel okul velilerinin en çok şikayetçi olduğu konular; öğrenim ücretleri, sınavlar, kırtasiye, yemek fiyatları ve öğretmen yetersizliği.
Özel okullarda erken kayıt döneminin başlamasıyla birlikte fahiş artışlar gündemde kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme yalnızca orta sınıflarda öğrenim gören öğrencileri kapsarken; Birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda öğrenim gören öğrenci velilerini yüksek fiyatlar bekliyor. Öte yandan bazı özel okullar yan ödemelerde fahiş artışlar uygulayarak Bakanlığın orta sınıflara yönelik yaptığı düzenlemeyi ihlal etmeyi amaçlıyor. Bu duruma isyan eden ebeveynler ise Şikayetvar aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Öte yandan son dönemde yapılan özel okul bursluluk sınavının şeffaf olması ve dijital platformlardaki yöneticilerin öğrencilerin burs oranlarına ilişkin bilgileri velilerle paylaşmaması ve velileri sınav sonuçlarını öğrenmek için kuruma çağırmaları, sınav sonuçlarını öğrenmek için velileri kuruma çağırmaları yansımaları.
Şikayetvar’a konuyla ilgili ulaşan şikayetlerden bazıları şöyle sıralanıyor:
Yüzde 150’nin üzerinde artış talep ediliyor
Her yıl yüzde 150’nin üzerinde artış talep ediliyor. Bu kadar şikayet olmasına rağmen bunun önüne nasıl geçilemiyor? Eğitim kurumu mevzuatına bile uyulmuyor. Mevzuatta ayrıca “Erken kayıt dönemi Ocak-Mayıs ayları arasıdır” deniyor. diyor. Ancak bu kurum, erken kayıt adı altında velileri fahiş artış oranlarıyla Aralık ayında kayıt yaptırmaya zorluyor. Bu tür kurumların önüne nasıl geçilir bilmiyorum ama bunlara fırsat verilmemeli.
Günlük yemek fiyatı 333 TL
Geçen yıl okul fiyatlarına yüzde 90, gıda fiyatlarına ise yüzde 100 zam yapıldı. Geçen yıl ‘genel’ dediği ÇALIŞMA fiyatını bu yıl yüzde 100 artırdı. Farklı olan ise okulun açık olduğu günlere göre hesaplandığında günlük yemek ücretinin 333 TL olması. Vakıf, tebrikler. Eğitim kurumu tam bir işletme haline getirilmiş ve ne kanun ne de mevzuat dikkate alınmıyor. Bu da yetmezmiş gibi internet sitesinde fiyat açıklaması yapmaları gerektiği halde bunu yapmadılar ve velilere yazılı olarak bilgi vermek yerine sadece sözlü bilgi verdiler. Bakanlık mevzuatı yayınlıyor ama uyum yok. Bakanlığın bunu bilmediği anlaşılıyor mu? Elbette biliyor. Bu yılki artış oranının TÜFE ortalamasının en fazla beş puan üzerinde olması gerekiyor. Aslında oran belli ama oranın verildiği söylenmiyor.
Okul harçlarına yüzde 220 zam yapıldı!
Özel bir okulun 2. sınıf kayıt ücretinin (yemek dahil) 160 bin TL olduğu, kitap fiyatının 40 bin TL civarında olacağı, giyim ve hizmet bedeli de eklendiğinde bir öğrencinin toplam yıllık ücretinin ortaya çıktığı görülüyor. 250 bin TL civarında olacak. Okul ücretlerinin geçen yıla göre yüzde 220 oranında artırıldığı anlaşılıyor. Taban fiyatta ve memurlarda yüzde 49’luk artış yaşanırken, yüzde 220’lik artışın neye göre hesaplandığı soru işareti… Ailelerin duygularının ticari olarak sömürülmesinden çok rahatsızız.
Daha önce hiç bu kadar artış görmemiştim
Özel okullarda uyguladığınız artış oranlarını nasıl belirliyorsunuz merak ediyorum. Bir yıldır okulun öğrencisiyiz ve yeni öğrenciye uygulanan fiyat ile uzun süredir devam eden öğrenciye uygulanan fiyat arasında bir fark göremiyorum. Geçen yıl kayıt sırasında alınan ücretin devletin belirlediği oranda artırılması gerekirken okul bu prosedürü uygulamıyor. Daha önce bu kadar bir artış oranı görmemiştim.
Eğitim ücretine yüzde 150, gıdaya yüzde 100 zam
Oğlum 3. sınıftan 4. sınıfa geçecek. Yüzde 150 okul ve yüzde 100 gıda zammımızı artıramayacaklarını bildirerek yasal haklarımızın uygulanmasını talep ettiler. Öğretmen ve işçi maaşlarının da buna göre ayarlanması gerektiğini, tek gelirin öğrenci kayıt ücreti olduğunu belirttiler. Son 3 yıldır rehberlik dahil branş dersleri ayda bir kez öğretmen değişikliği veya boş sınıflarla geçiriliyor. Bu amaçla Milli Eğitim de dahil olmak üzere ne gerekiyorsa hukuki yollara başvurmaya devam edeceğiz.
Eğitim bedeli 35 bin TL’den 100 bin TL’ye çıktı
Kocaeli Gebze’de 6. sınıfta okuyan kızımın öğrenim ücreti 2022-2023 yılında 35 bin TL, bu yıl ise 100 bin TL. Bu artış oranı yüzde 190 olduğundan biz ebeveynleri zor durumda bırakacağını düşünüyorum. Sadece bu da değil, 55 bin TL’lik yemek, kitap vb. fiyatlar da velileri zora sokuyor. İlk kayıtta artışın devletin belirlediği oranları aşmayacağı söylendi. Şu anda söylenenlerle istenenler arasında bir tutarsızlık var.
Geçen yıl 60 bin TL isteniyordu, bu yıl 150 bin TL!
Çocuğumun gittiği okul fahiş öğrenim ücreti talep ediyor. Geçen yıl 60 bin TL olan okul ücreti için bu yıl 150 bin TL taksit talep ediliyor. Enflasyon yüzde 65 olarak açıklandı ama okul fiyatlarının enflasyonla alakası yok. Nasıl bir ülke olduk, yazıklar olsun bize!
Sınav sonucu ne kadar gerçekçi?
Oğlum 13 Ocak’ta deneme sınavına girdi. Sınav sonuçlarını öğrenmek için kuruma gelmemiz gerektiği söylendi. Bu kadar saçma bir uygulama olabilir mi? Şeffaflık yok ve artık sınav sonuçlarının doğruluğundan şüphe duyuyorum. Çok fazla şikayet var. Umarım bunu dikkate alırlar. Çocuğumun sınava katılmasına izin verdiğim gibi, sonucunu da en net şekilde bilmek hakkımızdır.
Burs sınavının sonuçlarını CEO’nun ofisine asın!
Özel okul bursluluk sınavı sonuçlarını öğrenmek için okuldan randevu alıp yüz yüze görüşme yapmak gerekmektedir. Bu kadar kolay olma. Aynı taktiği mahalle ortasındaki okullarda da kullanıyorlar. Sonuç size ait olsun, çerçeveletin, CEO’nun odasına asın… Sizden de çok şikayet geldi, cevap vermeyin.
Bursluluk sınavı sonuçları için beni okula çağırdılar.
Ortaokula başlayacak öğrencimizi bursluluk sınavı için özel bir okula götürdük. Sınav sonuçlarının açıklandığı mesajını aldıktan sonra ilgili kampüsü aradım ve sonucu öğrenmek istedim. Yetkililere okula gelmem gerektiğini, işimden dolayı müsait olmadığımı ve sonuçları e-posta ya da telefon yoluyla almak istediğimi söyledim. Bana geri dönüş yapacaklarını söyleyerek beni üç gün beklettiler. Daha sonra tekrar aradığımda bu durumda sonuç alamayacaklarını söylediler. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda, bu tür pazarlama stratejileriyle insanları ikna etmeye çalışan bir kurumun nasıl bir eğitim kurumu olabileceğini, çocuklarımıza neler kazandırabileceğini merak ediyorum. Teknolojiden habersiz olan bu okulun çocuklara hiçbir katkısının olmadığını düşünüyorum.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı