Türkiye Barolar Birliği KDV ve ÖTV zammının iptali için dava açtı: ‘Cumhurbaşkanının yetkisi yok’
Türkiye Barolar Birliği (TBB), katma değer vergisi (KDV) ve ÖTV’yi artıran iki Cumhurbaşkanlığı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da iki dava açtı.
TBB’den yapılan yazılı açıklamada, “KDV artışına ilişkin düzenleme, Anayasa’nın 73’üncü maddesinde yer alan adil denge ilkesinden uzak ve ölçülülük ilkesine aykırı olup, hak arama hakkı ile mülkiyet hakkının ihlaline neden olabilir. Yönetmelikte ayrıca yargılama gider ve harçlarının artırılması da öngörülmekte, vatandaşın mahkemeye erişim hakkının önünde engel oluşturacak, dava açmasına ve davalarına avukatla devam etmesine olanak sağlayan adli yardım kuruluşuna zarar verecektir.”
‘AVUKATLARIN MÜLKİYET HAKLARININ İHLALİNE SEBEP OLACAKLAR’
Açıklamada, “Avukatın hizmeti karşılığında aldığı ücretin enflasyon ve vergi yükümlülüğü karşısında eridiği dikkate alındığında, söz konusu düzenleme harcanan emek, emek ve emekle orantılı bir ücret ödenmesini engelleyeceği için avukatların mülkiyet haklarının ihlaline yol açacaktır.”
‘KANUN DEĞİŞEBİLİR’
“Aynı şekilde ÖTV artışına ilişkin düzenleme ve destek konusu da Anayasa’nın vergilendirme yetkisini yasama organına veren 73. maddesi ile kurum güvencesi unsurunu düzenleyen 2. maddesine alıştırılmamıştır. Mali yükümlülükler, kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarını, hatta temel haklarını bile etkileyecek çeşitli yönlere sahip olduğundan, vergilendirme yetkisi yasama organına verilmiş;
Burada değinilmesi gereken asıl konu, Cumhurbaşkanı’nın yetkisinin vergi oranlarına ait olduğu ve esasen kanunla belirlenen sabit vergilerin (ÖTV) değiştirilmesinin mümkün olmadığıdır.
KDV ve ÖTV tedbirlerini artırmaya yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararları adil bir denge sağlamaktan uzak olup, yüksek artışlar her vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik koşullar karşısında daha fazla zorluk yaşamasına neden olacaktır.
Bu nedenlerden dolayı; Danıştay’dan KDV ve ÖTV artışına ilişkin düzenlemelerin iptali ve dayandığı kanunun ÖTV artışına ilişkin düzenleme yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talep edildi. (HABER MERKEZİ)